Egészségsziget


A tartalomhoz

Schüssler sók


Sók szerepe a szervezetben

Sók létfontossága a szervezetben: szervezetünk minden egyes sejtjében jelenlévő 12 féle anorganikus (szervetlen) só elengedhetetlen, létfeltétel sejtjeink, szervezetünk számára. Ezek a biokémiai sók meghatározzák a felépítésünket, működésünket, a sók fontos elemei és energiaforrásai a sejtjeinknek. A sók elektrolitként működnek a sejtekben, szerepet játszanak a sejtek bioelektromos összeköttetetéseiben.

A sejtek normális működésének alapfeltétele a sók megfelelő mennyisége és a sók egymáshoz viszonyított megfelelő aránya a sejten belül. Táplálékkal nem vihetőek be ezek az esszenciális sók a szervezetbe, mert méretüknél fogva nem tudnak áthatolni a sejtmembránon (sejtfalon). Így csak a vér és a szövetközti nedv raktárai pótlódnak, ezért az ásványi anyagok pótlása szájon át sokszor nem elégségesek, illetve nem érhető el velük a kívánt hatás. A vérben, ill. a sejtekben lévő egy - egy ásványi anyag kellő mennyisége esetén is kialakulhatnak helyi megoszlási zavarok, ami végeredményben a biológiailag aktív anyagok relatív hiányát is kiválthatják. Ezek a relatív só -hiányok leginkább azért jönnek létre, mert már biológiai értelemben nem reakció képesek, más anyagokkal léptek kémiai kapcsolatba és azzal lekötődtek (pl. konzerválószerekkel, antibiotikumokkal, méreganyagokkal, stb.).

Sók hiányállapota a szervezetben

Amennyiben a sejten belül az esszenciális sók hiányállapota lép fel, felborulhat a teljes sejtanyagcsere folyamat, mely szerkezeti, működésbeli elváltozásokat hozhat létre a szervezetben. Ezek a só -hiányállapotok jellegzetes tünetekkel mutatkoznak. Minden heveny vagy krónikus idegi, lelki, testi megerőltetés, betegség, táplálkozási probléma megterheli a szervezetet, és előbb-utóbb felboríthatja annak elektrolit egyensúlyát is a sejten belül (›kapcsolódóan lásd.még: víz és gyógyvizek), illetve gyengítheti azimmunrendszer és a szervezet antioxidáns-méregtelenítő működőképességét. Só -hiányállapot léphet fel azonban élettanilag is a kor előrehaladtával, idős emberek esetében, illetve változókorban. Menopauza esetén nők és férfiak számára is igen jótékony és erősítő jelleggel bírhat a Schüssler-só terápia.

Akut betegségek esetén egy adott só hiánya kifejezett lehet (akutan fellépő só -hiány), ilyenkor a krónikus só -hiányállapot (mint tünet együttes) háttérbe szorul. Azonban ha az akut folyamat lezajlott, ismét kimutatkoznak a "valódi" krónikus só -hiánytünetek is. Ezért az akut folyamatok esetében átmenetileg nem adhatóak a krónikus só -hiányra adott szerek, csak a heveny betegséget követően!

Általános só -hiánytünetek:

 • Csontritkulás, fogszuvasodás, köröm és haj töredezése, sarok-szájzug berepedezettsége, végbél berepedezettsége (vastagbélrendszer, bélflóra), visszerek, gyakori gyulladásos panaszok, bőrproblémák, emésztési problémák.
 • Görcskészség az izmokban, fokozott izzadás, hőhullámok kialakulása, gyomorsav túltengés (lásd. még kapcsolódóan savasodás elleni teendők: szódabikarbóna, refluxbetegség), fáradtság és gyengeségérzet, ; hormonális zavarok, stressz, ízületi panaszok, hajhullás - fokozott kopaszodás és haj korpa.
 • Az arcon szinte minden sóhiány tünete megmutatkozik: arc elszürkülése vagy sápadtsága, értágulatok, májfoltok képződése, fokozott pattanásos tünetek (gyakran gennyesek), fokozott az arcbőr zsírosodása, hirtelen (korai) ráncosodás lép fel (bioenergetikai mozgásgyakorlatok "arc-térkép" és arcmasszázs).
 • Elalvási és alvási nehézségek, idegi problémák (fokozott ingerlékenység), migrénes panaszok.


Schüssler-só / Dr. Schüssler és a Schüssler -féle szerek hatásmechanizmusa, leírása

Dr. Wilhelm Schüssler német származású orvos fejlesztette ki 1873-ban azt a só -terápiát, mellyel a szervezetben jelenlévő 12 féle esszenciális só sejtszintű információs hatását, hiányállapot esetén energetikailag, az információ szintjén pótolni lehet. A homeopátia készítés elvén (hígításos módszerrel előállított információs tartalom, fizikai alkotó nélkül) alapuló technikával hozta létre az ún. Schüssler-féle só szereket, melyek a sók sejten belüli hiányállapotának ingerterápiával való biokémiai megszüntetését, illetve az anyagcsere egyensúly visszaállítását segíti elő.

Dr. Schüssler miután sejtszintű biokémiai kutatásai során felfedezte a 12 funkcionális sót és azoknak fontos szerepét az anyagcsere folyamatokban (hasonlóan a vitaminok és ásványi anyagok, enzimekfontosságához), felfedeztek még több ásványi sót a szervezeten belül, de hatásukat tekintve ezek csak kiegészítő ásványok, sók. A Schüssler -féle szerek -sók a sejtek fiziológiai-biokémiai folyamataira hatnak, mégpedig a biológiai inger (ingerterápia), biológiai információ szintjén és formájában.

A Schüssler-só készítmény 0,25 gramm / tabletta formájában, D6, D12 potenciában kapható, mely sók a szájnyálkahártyáján keresztül szívódnak fel. Tehát el kell szopogatni a Schüssler-só bogyócskákat, és lehetőleg előtte és utána 1-1 órával nem fogyasztani semmi mást, így maradéktalanul fel tud szívódni és hatni a só -biológiai információ a szervezetben, a sejtekben. A sejtek annyit vesznek fel magukhoz a só -biológiai információból, amennyi az egyensúlyuk visszaállításához szükséges.

A Schüssler-só adagolása akut (sürgős) esetben 5-10 percenként 1-1 Schüssler-só tabletta, krónikus (elhúzódó) esetben naponta 3-6 alkalommal 1-2 Schüssler-só tabletta. A gyógyszertárakban 20 gramm / 80 tabletta Schüssler-só kiszerelés kapható (gyártó: DHU). Gyermekek esetében sürgősségi esetben óránként 1-1 Schüssler-só tabletta, elhúzódóan naponta 3-szor, vagy 4-szer 1-1 Schüssler-só tabletta alkalmazható. Csecsemők és kisgyermekek esetén a Schüssler-só tablettát szét kell nyomni és a port a nyelvre szórni.

A hetedik Schüssler-só alkotó, azaz a Magnézium –phosphoricum só esetében alkalmazható az ún. „Forró hetes” Schüssler-só készítmény, erős hasi fájdalmak, görcsös fájdalmak esetén. Ekkor 1 pohár forró vízben 10 darab Schüssler-só tablettát feloldunk, műanyag kanállal elkeverjük, és lassan kortyolva elfogyasztjuk. Ebből kiindulva lehet a Schüssler sót a napi vízmennyiségbe beletenni és így fogyasztani el a nap folyamán. Ez sokaknak sokkal jobban beválik, mert nem kell figyelni az étkezésre és az italfogyasztásra a bevétel előtt és után. Ugyanakkor biztos, hogy megissza az illető a napi folyadékmennyiségét. A Schüssler-só tabletták tejcukrot tartalmaznak, ezért a tejcukor érzékenységben, allergiában szenvedők a Schüssler-só készítményeket nem használhatják! Egyszerre 4 féle Schüssler-só készítménynél többet nem célszerű alkalmazni. Sőt inkább naponta váltakozva érdemes max. 2 félét egyszerre a szervezetbe juttatni ugyanabban a potenciálban.

A komplementer medicina, a különböző természetgyógyászati- gyógymódok és alkalmazások (pl. Schüssler-só terápia), az egyén számára szükséges medicinális terápiát-kezelést-diagnosztikát soha nem helyettesítő - helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó - felváltható "terápiás" alkalmazások, csak a fizikai-lelki javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és támogató kiegészítő gyógymódok!


SCHÜSSLER SÓK

nr.1. Calcium fluoratum /CaF/ D12 = kötőszövetek sója
rák

 • Szinte mindenhol megtalálható az egész szervezetben, de főleg a rugalmasságot biztosító szövetekben.
 • Kockaredők, vastag, töredezett körmök, korpaképződés, rossz fogak, barnás- vöröses elszíneződés a belső szemzugtól indul, cserepes ajkak, amely kékessé is válhat, áttetsző fogvégek, kézen és lábon kérgesedés ( több hiánytünet esetén fontos)
 • Betegségek: aranyér, visszér, érelmeszesedés, ínszalag problémák, méh tartó szallagainak lazasága, mell
 • Sárgás vagy zöld váladék
 • Étel, amiben megtalálható: rebarbara, saláta hal, gabonafélék, dió, mandula, szilva stb.


Kérdések:

 • Van-e a sarkán kérgesedés?
 • Vannak-e visszerei, aranyerei?
 • Sok rossz foga van-e?


nr.2. Calcium phosphoricum /CaPh/ D6 = csontok, fogak sója
bak

 • Elsősorban a csontokban és a fogakban található 99%-ban.
 • Áttetsző fogvégek, viaszosság ( először a fül területén figyelhető meg), fehér foltok a körmökön, vizes, átlátszó váladékok, bőrszárazság
 • Betegségek: csontritkulás, fogfejlődési rendellenességek, fejfájás a tanulástól, bőrviszketés, ízületi panaszok, növekedési fájdalom, vérszegénység, terhességi hányás
 • Ételek: tej, tojás, hal, hús, burgonya, olajos magvak stb.


Kérdések:

 • Vannak-e a körmén fehér foltok?
 • Érzékeny-e a hidegre?( különösen a nyaka)
 • A fogcsikorgatás jellemző-e ?


nr.3. Ferrum phosphoricum /FePh/ D12 = elsősegélyszer
halak

 • Az oxigénellátás a fő feladata, megtalálható a haemoglobinban, az erekben.
 • Vaspirosság= fül, homlok, arc, az orrgyöktől kiinduló lilás elszíneződés, mely a szem alatt is végig húzódhat, körmön hosszanti barázdák
 • Betegségek: vérszegénység, influenza kezdeti szakasza, vizes orrfolyás, váladékok, köhögés, lumbágó, hólyaghurut, orrvérzés, afta, aranyér, hajhullás, szívdobogásérzés, sérülés
 • Ételek: húsételek leginkább, cékla, zöldségfélék, tojás


Kérdések:

 • Könnyen elfárad-e?
 • Sűrűn megbetegszik-e?


nr.4. Kálium cloratum /KCl/ D6 = nyálkahártyák, mirigyek sója
ikrek

 • Tejfehér arc „ bohócarc”, „tejbajusz”, fehér korpaképződés, erek átütnek a bőrön, szemhéjszélek pirosodása, kötőhártya gyulladás, szem alatti grízesség( kásásság), nyaki nyirokcsomók, mellfeszülés, fehér váladék, a nyelv szürkésfehér
 • Az influenza 2. stád. szere .
 • Betegségek: fül-, szem-, torokbetegségek, szemölcsök, tüdő-, mellhártya-, hörgőgyulladás, ínhüvelygyulladás, égési sérülések, magas vérnyomás, stroke, vesekövek, kamrai ritmuszavarok
 • Ételek: burgonya, alma, füge, olívabogyó, paradicsom, citrom, tej, hal, baromfi
 • Valamennyi életfontosságú sejttevékenységhez nélkülözhetetlen.


Kérdések:

 • Hajlamos a hurutos köhögésre?
 • Vannak-e bőrgrízek a testén?
 • Van-e allergiája?


nr. 5. Kálium phosphoricum /KPh/ D6 = az agy energia sója
kos

 • Külső szemzugnál szürkés elszíneződés, beesett halánték
 • Lép, izomszövet, idegrendszer
 • Betegségek: depresszió, túlterheltség, kimerültség, fejfájás, emlékezeti gyengeség, ideges álmatlanság, szervi eredetű szívbántalmak, vérzések, bénulások, izomgyengeség, közvetlenül evés után jelentkező éhségérzet
 • Ételek: tej, tojás, hal, hús, uborka, dió, burgonya, gabona


Kérdések:

 • Kedvetlen állandóan?
 • Nem tud koncentrálni?
 • Sokat sír?
 • Fogínyvérzés?


nr. 6. Kálium sulfuricum /KS/ D6 = méregtelenítő só
szűz

 • Pigmentációs zavarok, vitiligó, szeplő, barnássárga elszíneződés A- vonalban ill. a száj és a szem körül, hirtelen őszülés
 • Hasnyálmirigy, máj, bőr, nyálkahártyák, vassal együtt a sejtek oxigénellátásában játszik fontos szerepet.
 • Az influenza 3. szere( sárgás váladékok)
 • Betegségek: gennyes nyálkahártya hurutok szere ( orr, fül, szem, hörgő, torok), gyomor- és bélhurut, máj és vesegyulladás, reumás ízületi fájdalmak
 • Ételek: burgonya, banán, aszalt gyümölcs, szárnyas hús, napraforgómag, zöldség, hal, tojás, tej


Kérdések:

 • Vágyik-e friss levegőre?
 • Pigmentációs zavarok vannak-e a testen?
 • Hirtelen megőszült-e?
 • Váladék színe milyen?


nr. 7. Magnesium phosphoricum /MgPh/ D6 = a nagy görcsszer
oroszlán

 • Magnézium pirosság: lefelé a nyakra és a mellkasra is ráterjed, izgulás esetén pirosság az orcákon.
 • A fele a csontvázban, 1/3-a izomrendszerben, továbbá idegekben, agyban, gerincvelőben, vörösvértestben, májban, pajzsmirigyben van.
 • Csökkenti az alapanyagcserét és a koleszterinszintet a vérben.
 • Nagy a csokoládé iránti vágy.
 • Betegségek: hasi kólikák, fájdalmak, idegfájdalmak, szorító szívtáji érzés, migrénes hajlam, kicsik fogzási panaszai, görcsös köhögése
 • Ételek: sötétzöld levelű zöldségfélék, rizs, borsó, citrusfélék, kesudió, fekete tea, kakaó, tojás, hús, hal, burgonya, tej


Kérdések:

 • Sokat csuklik-e ?
 • Görcsös panaszok ?
 • Görcsös ásítási roham szokott-e lenni?
 • Lábikragörcs?
 • Hasító neuralgiás fájdalmak?


nr.8. Nátrium Cloratum /NaCl/ D6 = folyadékháztartás sója
vizöntő

 • Tág pórusok, püffedtség ( cipóarc), ragacsos szemhéj, zselatinos fénylés( nem letörölhető), száraz nyálkahártyák, ajakszárazság, pattanás a hajhatáron, herpesz
 • A hő- és folyadékháztartás, a sav- bázis háztartás szabályozása, a sejtek újraképződésének, az idegek és az izmok ingerelhetőségének az elősegítése. Míg a kálium a sejteken belül, a nátrium túlnyomó mennyiségben a sejt közötti állományban és a csontokban, porcszövetekben található meg
 • Tenger és hegyvidék jó hatású.
 • Betegségek: allergiás kórképek, szénanátha, nyálkahártyahurutok, száraz bőr, ízületi- és étvágytalanság, vérzések, vérszegénység, aranyeres csomók, viszketés, zsibbadás a végtagokban, reumás panaszok, fejfájás, migrén, könny- és nyálfolyás, hisztéria, mozgási gyengeség
 • Ételek: konyhasó


Kérdések:

 • Kívánja-e a sós ételeket?
 • Ízületei kattognak-e?
 • Szenved-e nyálkahártya szárazságtól?
 • Szokott-e herpesze lenni és mitől?
 • Gyakran van problémája a melléküregeivel?


nr.9. Natrium phosphoricum / NaPh/ D6= elsavasodás, sav- bázis sója
mérleg

 • pattanások, mitesszerek, száraz bőr, mézszínű váladékok, zsíros fénylés( letörölhető), áll vörössége, hajvégek töredezettsége, hosszanti barázdák a felső ajak felett
 • Különösen az agysejtekben, idegekben, az izmokban, vörösvértestekben, kötőszövetekben van. A húgysavat oldatban tartja, amit a vesék aztán kiválasztanak. Fontos szerepet játszik az anyagcseretermékek eltávolításában, a tejsav anyagcseréjében.
 • Betegségek: gyomorégés, savas hányás, reuma, isiász, köszvény, nyirokcsomó duzzanat, szem-, mandula-, és torokgyulladás, savas felböfögésekkel járó gyomorgyulladás, hólyaghurut, epe- és húgykövek
 • Ételek: gabonafélék, borsó, földi eper, dió, répa


Kérdések:

 • Van- e gyomorégése, refluxa ?
 • Milyen a bőre?
 • Vannak-e a napnak olyan szakaszai, amikor gyorsan valamit enni kell?


nr. 10. Natrium sulphuricum / NaS / D6 = kiválasztás sója, természetes vízhajtó

bika

 • Glauber-só, a sejt közötti állományban található meg. Az a feladata, hogy a szervezetet víztelenítse, az anyagcsere termékeket kiválassza és az epe mennyiségét szabályozza.
 • Zöldessárga arcszín és váladékok, táskás szem, ödémás orr, rosaceás pirosodás: az orról indul és az arcra terjed
 • Betegségek: máj, epehólyag, vesék, hólyag megbetegedéseinél, bőrkiütések, sömörös bőrelváltozások, régi sebek, nedvedző alsólábszári fekély, ödémák, influenzás fertőzések, reumatikus panaszok. Olyan betegek szere, akik állandóan fázékonyak, ingerlékenyek, közönyösek, kedvetlenek.
 • Ételek: alma, eper, narancs, karfiol,sárgarépa, burgonya, káposzta, lencse, hagyma, saláta, zeller, retek


 • Kérdések:
 • Vannak-e epeproblémái?
 • Szokott-e ödémásodni a lába ill. a szem körüli terület?


nr. 11. Silicea = a szépség sója
nyilas

 • Homlokredők és a fül előtti barázdák, köröm- és hajtöredezettség, mázas fénylés, kopaszodás, szemüreg beesettsége
 • Betegségek: haj- és körömproblémák, éjszakai verejtékezés, gennyes bőrfolyamatok, forradási folyamatok gyorsítására, visszér, aranyér, árpa, csontszú, csontsipoly
 • Ételek: gabonafélék, eper, füge, uborka, saláta, spárga, spenót, rozspehely


Kérdések:

 • Jellemzőek-e gennyes bőrfolyamatok?
 • Van-e érelmeszesedése, magas vérnyomása?


nr. 12. Calcium Sulphuricum / CaS/ D6 = öreg gésa sója, /elhúzódó gennyes pattanások /
skorpió

 • Alabástrom fehér arcszín, időskori barna foltok
 • A májban és az epehólyagban fordul elő. A vértisztítás, kiválasztás elősegítése.
 • Betegségek: tályogok, furunkulusok, karbonkulusok, kötőhártya gyulladások, gennyes mandulagyulladás, hörgő-, hólyag-, és vesegyulladás, krónikus nátha, amikor az orrmelléküregek is érintettek, végbélsipolyok, álmosság, emlékezeti gyengeség és szédülés
 • Ételek: borsó, lencse, hagyma, rozs, spenót, fejes saláta, citrusfélék és rebarbara


Kérdések:

 • Vannak-e nem gyógyuló gennyedéssel járó megbetegedései?
 • Vannak-e időskori foltjai?Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe