Egészségsziget


A tartalomhoz

Fülgyertyázás

Akupresszúra


Fülgyertyázás:

A Hopi indián eredetű természetes gyógyítási módszerek egyike a fülgyertyázás. Lényege, hogy egy az egyik végén szélesebb, másik végén keskenyebb, középen üreges gyertyát helyeznek a fülbe, meggyújtják, majd egy ideig égetik.

A fülgyertya tölcséres, hengerkúp alakú készítmény, melynek alsó végét szorosan a fül külső hallójáratába illesztve használják. A felső, szélesebb végét meggyújtva, az égéshő kürtőhatása miatt szívóerő érvényesül. A gyertya meggyújtásakor az illóolajokban gazdag meleg füst az üreges belső részben spirálvonalban lefelé halad, bejut a külső hallójáratba, és ott fellazítja a lerakódott fülzsírt, valamint elernyeszti a hallójárat falát.
A meleg levegő azonban felfelé száll, ennek köszönhető a szívóhatás, amely valóban vákuumszerűen beszívja a lerakódott zsírt és egyéb szennyeződéseket a gyertya belsejébe (ezt egyébként a kezelés végén a gyertya felvágásával meg lehet nézni). Mivel a fej különböző üregei közvetetten ugyan, de összeköttetésben állnak egymással, ez a szívóhatás megmozdítja az orr melléküregeiben lévő gyulladásos váladékokat is, és elősegíti a gyógyulást.

A gyertya égésének a hatására a fülben (fejben) meleg és enyhe vákuum jön létre, amely nyomásszabályozó, mélytisztító, relaxáló és gyógyító hatást vált ki.

A gyertya használata után a fül "légzése", azaz széndioxid-termelése jelentős mértékben fokozódik a külső hallójáratban. Ez arra utal, hogy gyertya hatására jelentős anyagcsere-fokozódás következik be, ami a különböző gyulladásos betegségek gyógyítására serkentően hat. A kezelés egyébiránt kifejezetten kellemes, akik kipróbálták, semmilyen kellemetlenségről nem panaszkodtak, és arról számoltak be, hogy hallásuk is élesebbé vált a fülgyertyázást követően.


Használata ajánlott:

  • fül keringési zavarai
  • fül-, homlok- és melléküregek gyulladásai
  • halláscsökkenés
  • fejfájás, migrénes panaszok
  • nátha, megfázás, szénanátha
  • feszült állapot, stressz, idegesség,
  • energiaáramlást akadályozó blokkok esetén segít


Ellenjavallatok:

  • dobhártyahiány, erős fülsérülés, nagyon súlyos gyulladás
  • ekcéma, magas vérnyomás, allergia az anyagra


Kúra: 1. hét 3x, 2. hét 2x, 3.hét 1x, szükség esetén még heti 1-1 kezelés

Mire kell vigyázni?

A fülzsír nem feleslegesen termelődik a szervezetben. Igen fontos funkciója a dobhártya mechanikai védelme, valamint a különféle kórokozók - elsősorban baktériumok - megfékezése.
A kezelés után 24 órán keresztül fokozottan ügyelni kell arra, hogy ne szennyeződjön a hallójárat, és víz se jusson a fülbe.
A fülzsír mechanikus védőszerepe miatt fülgyertyázást követően egy hétig nem szabad repülni és búvárkodni, mivel az ezekkel járó nyomásváltozások erősen igénybe veszik a dobhártya alkalmazkodóképességét.Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe